sâmbătă, 27 februarie 2010

Critica nu e bună !

Părinții au tendința de a critica copilul ori de câte ori acesta greșește. Asta din dorința de a-i corecta comportamentul și de a-l învăța cât mai multe lucruri bune.
De câte ori nu se face uz de expresii precum „ Desenul tău este foarte frumos, dar puteai să...”. Alteori copiii sunt comparați unii cu alții în scopul de a-i stimula.
În realitate, ce se întâmplă cu copilul auzind aceste lucruri? Ce învață despre el însuși când este mereu criticat? Învață că el nu este niciodată suficient de bun, că este incompetent, că eforturile lui sunt zadarnice. Cu toții ne dorim să avem copii deosebiți, care să înțețe, să fie de nota 10 și să reușească pe deplin în tot ceea ce fac. Dar să nu uităm faptul că de cele mai multe ori critica insistentă aduce cu sine mai multe efecte negative decât pozitive.
Apreciați efortul și intenția copilului de a realiza ceva, chiar dacă rezultatul nu este pe măsura așteptărilor dumneavoastră. Astfel, el se va simți mândru de el și va avea tendința de a repeta comportamentul.
Felicitați-l și recompensați-l chiar li atunci când face sarcini obișnuite.
Faceți-l să se simtă valoros pentru ceea ce este.
Încurajați acceptarea propriilor greșeli.
Explicați-i că pentru a învăța ceva este nevoie de mult exercițiu, de multe încercări, iar greșelile sunt la fel de importante precum reușitele.
Nu cereți copilului lucruri pe care nu le poate face, va avea un sentiment de neputință, de inutilitate.
Perfecționismul părinților nu aduce nimic bun copilului!

3 comentarii: