miercuri, 9 decembrie 2009

Comportamentul problematic în public

Copilul dumneavoastră se manifestă problematic în public? Spre exemplu dacă mergeți la cumpărături, în vizită sau la restaurant?
Odată ce copilul învață să respecte regulile și limitele impuse acasă, va fi mai ușor ca acestea să fie extinse și la situațiile publice. Succesul rezolvării problemelor în public este elaborarea unui plan prin care să stabiliți felul în care vă veți comporta cu copilul în aceste situații. Copilul trebuie să cunoască acest plan înainte de a ieși în public. Discutați cu copilul pe un ton calm, explicați-i felul în care se vor derula lucrurile, fară însă a-l amenința.


Elaborați un plan în care să specificați felul în care doriți să rezolvati problemele legate de comportamentul în situații publice!
1. Faceți o listă cu probleme. Mai întâi gindiți-vă în ce situații publice se comportă cel mai frecvent problematic. Încercați să descrieți cât mai concret comportamentul.
2. Faceți o ierarhie a situațiilor problematice.
3. Alegeți una sau două situații problematice.
4. Stabiliți regulile comportamentale pe care copilul trebuie să le respecte în acele situații.
5. Alegeți o recompensă. Stabiliți cu copilul recompensele pe care le primeste dacă respectă regulile. Dacă copilul este prea mic pentru a înțelege aceste metode, cumpărați-i ceva dacă respectă regulile stabilite. Se poate deasemenea aplica un plan de puncte sau un concurs pentru fețe zâmbitoare, deoarece acestea vă permit să-l recompensați și în situațiile publice, imediat ce respectă o regulă.
6. Stabiliți consecințele în cazul nerespectării regulilor stabilite. Vă oferim ca exemplu:
- dacă copilul nu stă lângă dumneavoastră când mergeți la cumpărături, trebuie să vă țină mereu de mână.
- dacă se ridică mereu de pe scaun în tramvai, trebuie să stea lângă dumneavoastră, la scaunul de la geam, ca să nu se mai poată ridică.
- dacă se tot ridică de pe scaun la restaurant, nu mai primește desert.
Nu uitați să-i arătați copilului prin comportamentul și atitudinea dumneavoastră că vă bucurați când respectă regulile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu